Please update your Flash Player to view content.

Nyomonkövetés

Főoldal Levéltáraink Kolozsvári Gyűjtőlevéltár
MagyarRomânăEnglish
Történet PDF Nyomtatás E-mail

A Kolozsvári Gyűjtőlevéltár

Gyűjtőköre: torda-aranyosi és kolozs-dobokai főesperesi kerületek plébániái

A Kolozsvári Gyűjtőlevéltár (az Agapé étterem szomszédságában) a Szentegyháza utca 2. szám alatti bérház egyik első emeleti lakásában kapott otthont. A levéltár felszerelését az Esztergomi Prímási Levéltártól 2010-ben adományként kapott SALGO állványokból és a magyarországi levéltárak közös gyűjtéséből származó savmentes levéltári dobozokból oldottuk meg.

A kolozs-dobokai főesperesi kerület egyházközségeiből (Kolozs, Mócs, Katona, Györgyfalvára, Jegenyére, Szászfenes, Magyarfenes, Kolozsmonostor, Kajántó, Kolozsvár – Szent Péter) 2011. június 16-21. között gyűjtöttünk be az iratokat. A levéltári anyagok rendezését 2011. július 18–22. között végeztük. Az iratok rendezésében rendhagyó módon részt vett dr. Szögi László tanár úr öt diákjával, Paulik Ágnes főlevéltáros a Magyar Országos Levéltárból, Vér Eszter Virág tanársegéd az ELTE-ről, valamint Orosz Krisztofer, a Kolozsvári Gyűjtőlevéltár levéltárosa.

Az egy hetes rendezési munka alatt sikerült bedobozolni a kolozs-dobokai főesperesség területéről begyűjtött egyházközségi irategyüttesek nagy részét, valamint sor került a Szent Mihály plébánia és főesperesség levéltári anyagainak az egybegyűjtésére és levéltárba történő szállítására is. A kolozsvári főplébánia és főesperesi hivatal történeti levéltárát, több más értékes iratállománnyal együtt a főtéri templom kórusa mellett egy toronybeli helyiségben tárolták, egy térben a plébánia régi könyvtárával, valamint a Státus iratanyagával, amelyet 2003-ban különítettünk el innen és rendeztünk. Ebből a zsúfolt, poros, de száraz mikroklímájú térből keskeny csigalépcsőn megközelítve mintegy 30 folyóméternyi levéltári anyagot ürítettünk ki és szállítottunk át kis furgonnal a Szentegyháza utcai levéltárhelyiségekbe. Ebben a toronyszobában őrizték – a főesperesség és a plébánia 20. század elejével bezáródó történelmi dokumentumai mellett – a kolozsvári aggmenház és iskola iratait, a kolozsmonostori konvent levéltármaradékát, valamint különböző dézsmákkal kapcsolatos iratokat és egyéb értékes papi személyi hagyatékokat. Ez az iratgyűjtemény kitűnik az egyházmegye eddig rendezett mintegy 150 plébániai levéltára közül úgy óriási mennyiségével (körülbelül 70–80 folyóméter), mint történeti értékével. Említést érdemel az a tény is, hogy a kolozsvári Szent Mihály plébánia levéltára régebbi és gazdagabb oklevélgyűjteménnyel rendelkezik, mint maga az érseki levéltár Gyulafehérváron. A toronybeli levéltárból ugyanis néhány tucatnyi 14–17. századi eredeti oklevél is előkerült, köztük Mohács előtti oklevelekkel, melyek kiemelt fontosságúak. A nagyméretű oklevelek és a vaskos térképgyűjtemény részére még 2004-ben sikerült egy speciális tárolóeszközt megpályázni és megvásárolni, amely ezúttal célját szolgálta.

A sérültebb oklevelek közül 35 darab restaurálására 2012 decemberében a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjteményi Kollégiumától sikerült egy pályázati támogatást megnyerni, így ezek az okmányok 2013-ban a gyulafehérvári restaurátori laboratóriumban lesznek.

A Szent Mihály plébánia levéltárának 19. század végi és 20. századi, hasonlóan nagymennyiségű részét a jelenlegi plébánia egyik irodahelyiségében tárolták. Ennek a 40 folyóméteres terjedelmű iratanyagnak az ügyviteli részeit úgyszintén a gyűjtőlevéltár raktáraiba szállítottuk át.

A kolozsvári főesperesség és plébánia levéltárának rendezését, méretének és összetételének a rovására, még nem tudtuk teljességében elvégezni.

A teljes levéltári anyag mennyisége kb. 130 ifm.

A közeljövőben a torda-aranyosi kerület plébániai levéltárainak a begyűjtését tervezzük.


 

Menü

Bejelentkezés