Please update your Flash Player to view content.
MagyarRomânăEnglish
Magyarországi levéltárak a gyulafehérvári egyházmegye gyűjtőlevéltáraiért PDF Imprimare Email
A magyarországi levéltárak összefogásának köszönhetően a közelmúltban mintegy 3 millió forint értékű adomány került kiszállításra a gyulafehérvári egyházmegye gyűjtőlevéltáraiba, melynek köszönhetően tároló dobozokba és polcokra kerülhetnek az Erdély múltját őrző, értékes plébániai dokumentumok.

A gyulafehérvári egyházmegye az elmúlt esztendőben ünnepelte fennállásának 1000 éves évfordulóját. A jelentős jubileum egyben alkalmat adott arra is, hogy az egyházmegye papjai és hívei visszatekintsenek az elmúlt évezredre és gondoskodjanak azokról a dokumentumokról, amelyek az erdélyi katolicizmus évezredes tevékenységét bizonyítják. Az egyházmegye már 2003-tól kezdődően gyűjtőlevéltárak felállítását határozta el és elrendelte a plébániai archívumok begyűjtését. Az elmúlt hét év alatt, a tervezett kilenc gyűjtőközpontból - anyaországi pályázati lehetőségeknek köszönhetően - hatot sikerült megvalósítani: Gyulafehérváron, Szamosújváron, Sepsiszentgyörgyön, Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen és Marosvásárhelyen. A magyarországi pályázati lehetőségek azonban 2006-tól megszűntek. A tervezett kilenc gyűjtőlevéltárból háromnak a teljes kiképzése pénzügyi okokból még várat magára. Miután a kialakított gyűjtőhelyek felszerelése levéltári tárolóeszközökkel saját forrásból nem volt megvalósítható, az egyházmegye vezetője, dr. Jakubinyi György érsek úr, 2009 végén levélben kért segítséget a Magyar Levéltárosok Egyesületétől.

Az MLE választmánya által megindított gyűjtőakció eredményeként a közelmúltban mintegy 3 millió forint értékű adomány (mintegy 6500 db levéltári tároló doboz és 300 folyóméter raktári polc) került kiszállításra a gyulafehérvári egyházmegyébe. Az akció sikeréhez az MLE anyagilag is hozzájárult. A levéltári intézmények közül Budapest Főváros Levéltára, a Nógrád Megyei Levéltár, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár, a Semmelweis Egyetem Levéltára, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár, valamint az Akadémiai Levéltár ajánlott fel dobozokat a célra. Kiemelkedett a felajánlók közül Vác Város Levéltára, amely a városi képviselőtestület határozatának köszönhetően 2000 dobozzal gyarapította az adományt. Ingyenes dobozokat ajánlott fel a Tiszapack Papírfeldolgozó Kft., nemkülönben a Dunapack Zrt. és a Wanapack Kft., melyek ezen felül 2000 doboz kedvezményes árú legyártásával is segítették az akció sikerét. Ennek fedezetét a Nemzeti Kulturális Alap Levéltári Kollégiuma biztosította. Végül meg kell említenünk az esztergomi érsekség, illetve a Prímási Levéltár segítségét, melynek köszönhetően 300 folyóméter levéltári polc is kiszállításra került az erdélyi gyűjtőlevéltárakba.

http://www.nogradarchiv.hu/id-668-magyarorszagi_leveltarak_gyulafehervari.html

KÉPGALÉRIA

 

A gyulafehérvári

székesegyház

 

Régi levéltári szekrény

a gyulafehérvári

székesegyház tornyában

A gyulafehérvári új

levéltári raktár

berendezése, 1999

Levéltári kötetek

a kolozsvári Szt.

Mihály plébánián

 

Az Erdélyi Katolikus

Státus levéltári

szekrénye Kolozsvárott

 

A szamosújvárosi

levéltári

gyűjtőközpont

elkészültekor(2005)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Menü

Bejelentkezés